הכניסה לשוק נתניה (צילום: עדי ארצי)

שווקים רבותי שווקים! לאחר ששנים רבות היו פוקדים את השווקים בישראל רק סבים עם עגלות או סבתות עם סלים, נראה שהיום השווקים בישראל הם המקום החם הבא, ולא רק בגלל המוני האנשים המזיעים שגודשים את הסמטאות הצרות.

רבות דובר על שוק מחנה יהודה, שוק הכרמל ולוינסקי שכבר הפכו לפנינות קולינריות. שוק נתניה, על אף שאפשר למצוא בו אוכל מעולה, עדיין שומר על צביונו העממי, ויש רבים שדווקא, בגלל זה שומרים לו אמונים.

אין לדעת איך ישתנו פניו של השוק בשנים הקרובות, יזמים כבר עמלים על פרויקט בינוי שאפתני שיביא למקום אוכלוסיה חזקה וכן על פתיחת מסעדות קונספט באזור, בינתיים אפשר להגיע לסיור שוק, וליהנות מהשוק, שעדיין נשאר אותנטי.

הבוריקה של הרצל (צילום: עדי ארצי)

סיור של מטעמים וסיפורים בנתניה

מיינט נתניה הצטרף לטיולי לב, לסיור שוק שעטוף בסיפורים ופרשיות היסטוריות, נוף אורבני, אוויר של ים ומאכלים מצוינים. פגשנו בעץ השקמה העתיק, אחד מסמליה של העיר ומשם יצאנו לסיור בשוק.

טעמנו ממבחר המאכלים של העדה הטריפוליטאית, מאכלי רחוב, מטעמים של מעדניות, תבשילים ביתיים וקינוחים. משם המשכנו את סיורינו אל מרכז העיר ולמדרחוב ההומה "השאנז אליזה" השוקק עם שפע בתי קפה. חלפנו בין אתריה ההיסטוריים של העיר ושמענו סיפורים מרתקים שהתרחשו בנתניה מעיר היהלומים בימי המנדט הבריטי ועד לעיר התיירותית של ימינו.

1.	עץ השקמה העתיק: בן 800 שנה (צילום: עדי ארצי)

10 דברים חדשים שלמדנו על השוק וסביבתו:

  1. 1. עץ השיקמה העתיק: הוא העץ השני הכי זקן בארץ, גילו מוערך ביותר מ-800 שנה. צבא נפוליאון חנה בצילו, ויהודית ומשה מונטיפיורי נהנו שם מפיקניק. הוא זכה שוב במקום שני בקטגוריה אחרת, העץ השני היקר בארץ. בשבילנו הוא מקום ראשון בעיר.

  2. 2. מרחוב מינץ 16, שכונת אומחלד: ישנה תצפית למבצר צלבני, חלק מחווה מבוצרת. הוא חלק משרשרת חוות מבוצרות שהיו בעבר ב"מבוא החמה", המוכר כיום ככביש 57.

  3. 3. מלטשות היהלומים: ישנם הרבה מבנים בשוק שהיו פעם מלטשות יהלומים פעילות. היום הן עיקר מאכלסות עובדים זרים. ידעתם שהסיבה שנתניה הפכה לעיר היהלומים היא בגלל מלחמת העולם השנייה? כשצבאו של היטלר כבש את בלגיה, שהייתה עד אז מעצמת היהלומים הבלתי מעורערת, חיפשו נשות בריטניה מקורות אחרים לשורשיהן, וכך נתניה הפכה למעצמה של יהלומים לכמה שנים טובות. 5000 אנשים עבדו בענף הרווחי, פי שניים מתושבי הישוב בזמנו.

    יד שלישית בשוק נתניה (צילום: עדי ארצי)
  4. 4. שוק פשפשים גרוזיני: בגבו של שוק נתניה, ניתן להיכנס מרחוב אהרון ברט, ישנו שוק פשפשים גרוזיני, הפרוס על פני שלושה רחובות צרים ומציע מרכולת של בגדים, כלי בית ותכשיטים הפרוסה בדרך כלל על סדין רחב.

  5. 5. יש חריימה: מרבית המאכלים בשוק מגיעים מהמטבח הטריפוליטאי, זכר לשנות ה- 50, אז הגיעו הרבה מבני העדה והתיישבו באזור המזרחי של השוק. היום, סוחרים מפולפלים מניחים גם אוכל רוסי לצד הטריפוליטאי, כי מאז העלייה הרוסית הגדולה של שנות ה-90, למאכלים אלה יש לא פחות ביקוש.

    מלטשות היהלומים ועד המטבח הטריפוליטאי- סיור בשוק נתניה (צילום: עדי ארצי)
  6. 6. פרויקט נובה: מעל השוק נקורה צומח בימים אלה מבנה ענק, שאמור להיות "שרונה של נתניה" ולמשוך למתחם אוכלוסיה חזקה.

  7. 7. זה חריף וזה טעים: מפרום, צ'ירשי וקוסקוס אמיתי – ה-ממאכלים המוכרים והטעימים של במטבח הטריפוליטאי.

  8. 8. טבחה וקוסקוס: תבשיל של עדשים ובשר שמתבשל שעות על פתליות. בשוק ישנן כמה מסעדות שמתמחות במאכלים הטעימים ומלאי השמן.

    המטבח הטריפוליטאי בשיאו (צילום: עדי ארצי)
  9. 9. בוריקה: בלב השוק ישנה הבוריקה של הרצל. הוא מכין כבר 60 שנים את העלים הדקים וממלא אותם בביצה או תפוח אדמה. אפשר גם בפיתה ותוספת סלט.

  10. 10. תשאירו מקום לקינוח: עוגיית עבמבר, העשויה משקדים, חלבון וסוכר, ומיוצרת באופן עצמאי בקפה ונציה, שמול התחנה המרכזית.

    עוגיית עבמבר (צילום: עדי ארצי)

"לכל עיר ולכל שוק יש את הקסם והיופי שלו, במהלך הסיורים מטיילים בין הדוכנים והבאסטות, המסעדות והקונדיטוריות, חנויות התבלינים והמעדניות," אומר משה לב, המדריך למיינט נתניה, "שוק נתניה הוא שוק שמאופיין בעיקר עם עדה אחת שהיא העדה הטריפוליטאית ואפשר להשיג בו את כל המאכלים, העוגות, המעדנים, הסלטים והתבלינים של המטבח הטריפוליטאי. בעידן של התחדשות השוק שומר על צביונו האותנטי: אותן מסעדות, אותם דוכנים כבר 50 שנה ויותר, ואולי זה סוד הקסם שלו". פרטים על הסיורים הבאים באתר: לחצו כאן